flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок суду - штраф у розмірі 17000 гривень за пропозицію надати неправомірну вигоду працівникам поліції

08 квітня 2024, 11:42

        Брусилівський районний суд  Житомирської області затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором Коростишівської окружної прокуратури Житомирської області та обвинуваченим за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу України: визнав останнього винним у пропозиції службовій особі надати їй неправомірну вигоду та призначив йому узгоджене сторонами покарання у вигляді штрафу в розмірі 17 000 гривень.

        Судом встановлено, що у березні цього року водій автомобіля марки « ВАЗ» моделі « 21013» був зупинений інспектором з реагування патрульної поліції СПД №1 ВП № 2 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області  спільно із інспектором із реагування патрульної поліції СПД №1 ВП № 2 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області, з метою забезпечення громадського порядку на обслуговуваній території заступили на добове чергування.

        Після зупинки автомобіля, поліцейські запропонували водію пройти огляд, щоб перевірити його стан на наявність алкоголю в крові. Але замість цього, водій  неодноразово висловлював працівникам поліції пропозицію у наданні останнім неправомірної вигоди у виді грошових коштів. З метою припинення протиправних дій гр.. З. інспектор з реагування патрульної поліції СПД №1 ВП № 2 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області неодноразово повідомляв вказаного водія про кримінальну відповідальність за пропозицію чи обіцянку службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само - надання такої вигоди за вчинення чи не вчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища.

        Однак, гр.З., сидячи на задньому пасажирському сидінні в салоні службового автомобіля  дістав з належної йому куртки грошові кошти, номіналом по 200 грн та відрахувавши 5 000 грн (номіналом 200 - 25 шт.), який перебував у стані алкогольного спʼяніння, лівою рукою поклав їх між водійським та переднім пасажирськім сидінням - службового автомобіля  та просив не складати відносно нього вказаний адміністративний матеріал.

        Такі дії правоохоронці кваліфікували як корупційне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 369 КК України.

        Під час досудового розслідування прокурор і обвинувачений уклали угоду про визнання винуватості, узгодивши правову кваліфікацію, істотні обставини та покарання, й просили суд її затвердити.

        Суд встановив, що водія обґрунтовано обвинувачують в інкримінованому злочині, він повністю визнав свою винуватість й розуміє характер обвинувачення, вид покарання, свої права та наслідки угоди, тому суд ухвалив рішення її затвердити.

        Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

       

                                                                                   Пресслужба суду