flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення, як відправити електронний виконавчий документ до Електронного кабінету стягувача і боржника

29 листопада 2023, 12:02

Виконавчі листи і документи, що видаються судами на підставі рішень, вироків, ухвал, постанов судів миттєво потраплятимуть до виконавців. Адже в «Електронному суді» реалізовано сервіс надсилання сторонам електронних виконавчих документів, а також можливості їх пред’явлення до виконання в електронній формі.

Для уможливлення відправки електронного виконавчого документа до «Електронного кабінету» стягувача і боржника достатньо створити в АСДС виконавчий документ і накласти на нього електронний підпис судді.

Як це зробити - покрокова інструкція:

  • В першу чергу потрібно сформувати в автоматизованій системі документообігу суду сам виконавчий документ шляхом встановлення для нього відповідної ознаки з використанням інструментарію АСДС;
  • перевести його в стан «Оригінал»; 
  • підписати кваліфікованим електронним підписом судді/суддів; 
  • заповнити відомості виконавчого документу:  1) в обліково-статистичній картці в блоці «Звернення до виконання» (в рамках комп’ютерної програми «Д-3»);  2) у закладці «Відомості виконавчого документа» в блоці «Документи по справі» (в рамках комп’ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду»). 

Надалі сервіс автоматично направить виконавчий документ до кабінетів виконавців. Відтак боржник, отримавши електронний виконавчий документ, зможе сплатити платежі у підсистемі «Електронний суд», а стягувач матиме можливість пред’явити його для виконання до державного або приватного виконавця.

Важливо!  Стягувачі, які отримали виконавчі документи в електронній формі до 12.09.2023, не зможуть їх пред’явити до виконання засобами підсистеми «Електронний суд», оскільки це технічно не реалізовано відповідно до спільно прийнятого рішення під час проведення однієї із робочих нарад за участю представників ДСА України, Міністерства юстиції України, державних підприємств «Інформаційні судові системи», «Центр судових сервісів» та «Національні інформаційні системи». 

У такому випадку стягувачам слід повторно звертатися до суду для отримання виконавчого документу в паперовій формі.

Пресслужба суду